Или как се вдига производителността с медитация и 4-дневна работна седмица 27-годишният Райън Бреслоу

...
Или как се вдига производителността с медитация и 4-дневна работна седмица 27-годишният Райън Бреслоу
Коментари Харесай

Защо е добра идеята шефът да инвестира и в духовността на служителите

Или по какъв начин се вдига производителността с медитация и 4-дневна работна седмица
27-годишният Райън Бреслоу e измежду най-младите милиардери в света. Макар положението му да се прави оценка към този момент на 11 милиарда $, той избира да живее непретенциозно и в усамотение. Обитава къща в Маями с три спални, от която ръководи и компанията си за електронна търговия Bolt. Бреслоу не е характерен новозабогатял от софтуерен бизнес талант, който стои непрекъснато зад компютъра си. Значителна част от деня си отделя за медитация, танци и йога в градината си сред скулптури на Буда. “Водя монашестки метод на живот. Удивително е какво може да извършите, в случай че премахнете разсейващите фактори ”, споделя той пред “Форбс ”. Неговата формула за триумф е къси моменти на хиперфокус и активност, които се редуват с време на цялостно спокойстие, тъкмо както ловуват огромните котки. Затова той презира задъхания темп и дългите часове работа в Силиконовата котловина.

Миналата година вкарва 4-дневна работна седмица за своите 700 чиновници, с цел да имат повече персонално време, и открива, че тяхната продуктивност също става по-голяма. “В днешно време има прекалено много работен спектакъл, хората се пробват да наподобяват заети непрестанно. Но аз избирам противоположното - да се съсредоточиш върху здравето, благополучието и фамилията си по време на своята отмора. Да работиш по-кратко, само че да хвърляш всички сили, когато го правиш ”, изяснява Бреслоу. Повечето хора, които забогатяват млади като него, се стремят да бъдат част от първокласен кръг, да пътешестват, ядат изискани блюда и да вземат участие в блестящи купони. Той обаче не харесва нито едно от тези неща. Храни се с веганска храна от локални производители. След залез слънце заобикаля електрическите светлини и екрани, тъй като те нарушават съня му. Пали свещи и свири на тъпан от биволска кожа, с цел да се успокои преди лягане.

Обръщането към духовни практики за възстановяване на бизнес уменията е тренд измежду софтуерните компании от няколко години. Първо шефовете им проведоха курсове по йога за чиновниците си, а в този момент им наемат треньори за будистки начини за централизация и медитация.

“Това е част от по-дълга наклонност и прекосяване от индустриална към постиндустриална стопанска система. В индустриалната стопанска система методът, по който можете да подобрите крайния резултат, нормално е посредством употреба на естествени запаси. В стопанската система на знанието най-важният актив са уменията на работна мощ. Можете да увеличите цената на даден човек, като го образовате, само че също по този начин да подобрите производството му, като развиете неговия дух ”, споделя пред “Гардиан ” професорът по социология Каролин Чен от Калифорнийския университет. Наскоро тя издаде книга, в която разкрива по какъв начин работата се трансформира в вяра в Силиконовата котловина. Благодарение на духовните практики, които употребяват на работните си места, от ден на ден млади експерти се свързват трайно с тях. “По време на интервютата, които организирах, научих, че те практикуват йога освен с цел да се възстановят по-бързо от огромното натоварване, а да станат по-добри в специалността си. Работата в действителност се е трансформирала в вяра в техния живот. Тя е това, за което те са подготвени да се подчинят, предадат и пожертват. Йогата беше просто лечебен помощен резултат, с цел да се поддържа това друго нещо, което те обожаваха ”, споделя Каролин Чен. Освен знания за духовни практики американските софтуерни компании дават на чиновниците си безвъзмездни здравословни ястия, наемат им лайф коучове и им раздават билети за уелнес центрове, с цел да им оказват помощ да напредват в живота си и да реализират по-голяма задоволеност. Така те стартират да работят като великански магнит, който притегля сила и отдадеността на работещите в тях.

Макар да звучи модернистично и обещаващо, като социолог Чен вижда някои дефекти в този модел за повишение на трудовата продуктивност. “Питам се какво ще се случи с другите институции в техния живот, със фамилията, с религиозните общности, с учебните заведения, даже с дребния бизнес, кварталните сдружения и клубове по ползи. Ние виждаме тези цивилен структури като фундаментално значими за запазването на нашата народна власт, а те стават все по-малки и дребни на фона на тази алфа-сила, в която се трансформира работата ”, показва американската професорка.

За благотворното въздействие на духовните практики в IT бранша пръв стартира да приказва Стив Джобс. Основателят на “Епъл ” практикува медитация още през 90-те години, когато тя към момента се счита за нещо екзотично и надалеч от високите технологии. Малко преди гибелта си той разкрива, че тя му е помогнала да се отърси от напрежението, да избистри мозъка си и да развива своята креативност. “Интуицията ви ще се изостри, също както и зрението ви, ще можете да се почувствате в сегашния миг – тук и в този момент. Мислите ви ще забавят ритъма си, съзнанието ще се разшири и ще видите доста повече неща от преди ”, споделя Джобс.

Много негови почитатели го почитат като светец за това просветление. “Има фетиш към Стив Джобс и хората започнаха да практикуват медитация поради него. Но всъщност това е удостояване на система, религия, че работата ще ви избави, ще ви даде смисъл, цел и в прочут смисъл величие ”, изяснява професорът по социология Каролин Чен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР